Kaukolämmöstä

K: Sain kaukolämpölaskun mukana viestin, että kaukolämpöveden jäähdytys on liian pieni. Mitä se tarkoittaa?
V: Kiinteistöön tulevan ja sieltä palaavan kaukolämpöveden lämpötilojen eroa kutsutaan kaukolämpöveden jäähdytykseksi. Mitä suurempi jäähdytys on, sitä paremmin rakennuksen kaukolämmityslaitteet toimivat.

Lämmityskaudella hyvä jäähtymistaso on 40 - 60˚C. Jos jäähdytys laskee liian pieneksi, tulee siitä huomautuksena laskun mukana automaattinen viesti. Ulkolämpötilasta riippuen raja on yleensä talvella 20˚C ja kesällä 10˚C. Liian alhainen asteluku tarkoittaa, että kaukolämpölaitteissa voi olla vikaa. Tällöin kannattaa tilata kaukolämpölaitteiden kuntokatselmus meiltä.

K: Voiko kaukolämmöllä lämmittää myös kylppärin lattian?
V: Kaukolämmöllä kannattaa hoitaa kaikki kodin lämmitys. Lattialämmitys ja ilmanvaihto voidaan yhdistää vesikiertoisiin lämpöpattereihin. Näin lattiat saadaan halutun lämpöisiksi ja märkätilat pysymään kuivina. Kaukolämmöllä toimiva lattialämmitys maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa.

K: Miksi kaukolämpö on muka niin ekologinen lämmitysmuoto?
V: Sähköntuotannossa syntyy aina lämpöä ja yhteistuotannossa lämpö kerätään talteen ja hyödynnetään kaukolämpönä. Yhteistuotantovoimalaitoksissa polttoaineen sisältämä energia pystytään hyödyntämään erittäin tehokkaasti, lähes 90 prosentin hyötysuhteella. Polttoainetta kuluu vähemmän ja samalla myös kokonaispäästöt pienenevät merkittävästi erillistuotantoon verrattuna.

K: Mitä hyötyä kaukolämmön etäluennasta on?
V: Etäluennan ansiosta saat kaukolämmön kulutuksesta tarkempaa ja ajantasaisempaa tietoa kuin ennen. Esimerkiksi laiteviat on mahdollista huomata merkittävästi nopeammin, kuin ilman etäluentaa – yllättävä kulutuspiikki voi olla merkki rikkoutuneesta laitteesta. Myös lämmönjakokeskukseen uusittavat osat on helpompi mitoittaa, kun eri vuodenaikojen, vuorokausien ja jopa tuntitason kulutus on tiedossa.

Tarjoamamme Lämpöturva-palvelu perustuu etäluettavan kaukolämpömittarin mittaustietojen analysointiin. Kuukausittainen kuntoanalyysi kertoo poikkeamat kulutuksessa, ja näin mahdolliset ongelmat saadaan korjattua nopeasti.

K: Miksi kaukolämpövesi on vihreää?
V:
Kaukolämpöverkostossa kiertävä vesi on värjätty vihreäksi, mikä auttaa havaitsemaan helpommin mahdolliset vuodot sekä putki- ja laiterikot. Oulussa veden värjäykseen käytetään pyraniini-nimistä vesiliukoista kemikaalia, joka on ihmisille ja eläimille vaaratonta.

Jos hanasta tuleva lämmin vesi on vihreää, kiinteistön käyttövettä lämmittävä lämmönsiirrin on mennyt rikki ja kaukolämpövettä on päässyt veden joukkoon. Soita tällaisessa tilanteessa välittömästi kaukolämmön vikapäivystykseen, tai jos asut taloyhtiössä, kiinteistöhuoltoon tai isännöitsijälle. Värjättyä vettä ei pidä juoda, mutta siinä voi peseytyä.

Lämmönjakokeskuksen käyttöikä on noin 20–25 vuotta, jonka jälkeen laite tulee uusia. Valitsemalla avaimet käteen -palvelumme takaat itsellesi vaivattoman lämmönjakokeskuksen vaihdon.