Energiansäästövinkit kotitalouksille


Energiansäästöviikon kunniaksi kokosimme energiansäästövinkkejä kotitalouksille. Järkevällä energiakäytöllä huolehdit ympäristöstä ja säästät samalla rahaa!

Tekemällä tietoisia ratkaisuja päivittäin kevennät hiilijalanjälkeäsi ja arjen ympäristövaikutuksia. Kuluttajana hyödyt energiatehokkuudesta siis ympäristön, energian ja rahan säästönä. Yksittäiset teot saattavat tuntua pieniltä, mutta niillä on merkitystä. Energiatehokkuus tarkoittaa kaiken turhan energian käytön minimoimista ja käytettävästä energiasta saatavaa mahdollisimman suurta hyötyä.

Energiansäästäjän perusvinkit

 • Huolehdi sähkölaitteiden kunnosta
 • Sammuta laitteet ja valaistus, kun niitä ei tarvita
 • Ota huomioon laitteiden elinkaari – laitteen viimeiset vuodet voivat olla jopa vaarallisia ja vähintään energiaa kuluttavia
 • Sulata pakastin talvipakkasilla. Jäinen pakastin tuhlaa 200-700 kWh vuodessa.
 • Varmista, että pakastin ei ole liian kylmällä. -24 astetta on hyvä, kun pakastetaan isoja määriä, mutta -18 riittää säilytykseen.
 • Älä jätä ilmalämpöpumpun ohjausta automatiikalle, vaan päätä itse käytätkö pumppua lämmitykseen vai jäähdytykseen. Jos asunnossa on iso lämmönlähde, esimerkiksi varaava takka, voi ilmalämpöpumpun jäähdytysautomatiikka kaksinkertaistaa sähkölaskun talven aikana.

Oman energiankulutuksen tunteminen auttaa turhan kulutuksen karsimisessa. Asiakkaanamme voit seurata omaa kulutustasi jopa tunnin tarkkuudella Energiatilillä. Palvelun avulla voit tarkastella esimerkiksi sitä, miten saunan lämmittäminen vaikuttaa kulutukseen. Maksuton palvelu on avoinna 24/7.

Laitteiden kuluttamaa sähköä pääset mittaamaan kulutusmittarilla. Kulutusmittarin antaman tuloksen perusteella voit päätellä, onko esimerkiksi pakastin tai jääkaappi huollon tai vaihdon tarpeessa. Asiakkaanamme saat mittarin lainaan maksutta teknisestä neuvonnastamme.

Nämä laitteet saattavat lisätä sähkönkulutustasi:

 • lattialämmitys (varaava tai mukavuuslämmitys esim. märkätiloissa)
 • vanhat tai huonosti säädettävät sähköpatterit
 • sähkökiuas
 • vanhat tai rikkoutuneet kodinkoneet ja viihde-elektroniikka
 • halogeeni- ja hehkulamput

Energiasäästäjän vuosikello

Pienillä teoilla voit säästää energiaa ympäri vuoden. Voit pienentää energiankulutustasi läpi vuoden esimerkiksi valitsemalla uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön, välttämällä ruokahävikkiä sekä sammuttamalla laitteet ja valot, kun et niitä tarvitse. Energiansäästäjän vuosikello muistuttelee energian säästöä edistävistä toimenpiteistä vuoden eri aikoina. Poimi vinkit energiatehokkuuteen vuosikellosta!

Tammikuu

Tammikuussa kannattaa puhdistaa kylmälaitteet ja sulattaa pakastin, koska pakasteita voi väliaikaisesti säilyttää pihalla. Imuroi kylmälaitteiden taustat ja varmista, että ilma kiertää laitteiden ympärillä. Säädä oikeat säilytyslämpötilat: jääkaappi +2-6 C ja pakastin -18 C.

Muista, että kovallakin pakkasella auto lämpiää kahdessa tunnissa!

Helmikuu

Vältä ilmalämpöpumpun käyttöä kovimmilla pakkasilla. Ilmalämpöpumppu tuottaa kovalla pakkasella lämpöä vain saman verran kuin se kuluttaa sähköä. Sammuta ilmalämpöpumppu, kun pakkanen kiristyy noin -20 asteeseen. Käynnistä pumppu uudestaan, kun pakkanen on lauhtunut noin -15 asteeseen.

Maaliskuu

Säädä käyttöveden lämpötilaksi 58 astetta. Ylilämmittäminen on turha kulu, mutta muista, että liian matalassa lämpötilassa piilee legionellabakteerin riski.

Huhtikuu

Pese ikkunat. Pöly ja lika estävät auringonsäteiden pääsyn ikkunasta. Pesemällä ikkunat päästät kevätauringon lämmittämään ja tuomaan valoa sisälle.

Tarkista ilmanvaihtokoneen säädöt. Ilmojen lämmetessä tuloilmaa ei kannata lämmittää turhaan.

Toukokuu

Anna kevättuulen kuivattaa. Energiatehokkain tapa kuivata pyykit on viedä ne ulos kuivumaan. Kaupan päälle saat raikkaan tuoksun eivätkä vaatteet kulu, kuten rumpukuivauksessa.

Kesäkuu

Varmista hyvä ilmanvaihto. Puhdista tuloilmasuodattimet sekä ilmanvaihtokoneen suodattimet siitepölykauden jälkeen. Vaihda tarvittaessa huonokuntoiset venttiilit nykyaikaisiin. Tarkista, että ilma pääsee kiertämään tiloihin, joissa poistoilmaventtiilit tai hormit sijaitsevat.

Säädä kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys mahdollisimman pienelle.

Heinäkuu

Jäähdyttele järkevästi. Pidä helle ulkona sulkemalla sälekaihtimet. Tuuleta yöllä, älä päivällä. Koneellista jäähdytystä kannattaa käyttää maltillisesti, jottei sähkölasku pääse yllättämään.

Elokuu

Jäähdytä syksyn sato ennen pakastusta. Älä unohda pakastustehoa päälle!

Tarkista tiivisteet. Vaihda kuluneet ja vuotavat tiivisteet, jotta vältyt vedolta ja lisälämmitykseltä. Valitse tiivistepaksuus huolellisesti – liian paksu tiiviste voi rikkoutua tai haitata ikkunan tai oven sulkemista ja liian ohut puolestaan ei tuki vuotoa.

Syyskuu

Valaise energiatehokkaasti. Vaihda vanhat hehkulamput ja halogeenilamput energiatehokkaisiin led-, energiansäästö- tai ekohalogeenilamppuihin käyttökohteen mukaan. Hyödynnä ajastimia, liiketunnistimia ja hämäräkytkimiä ulkovalaistuksen ohjauksessa.

Huolla ja puhdista ilmanvaihtokone ennen talven tuloa.

Lokakuu

Valmistaudu lämmityskauteen. Säädä lämmitysjärjestelmä ja seuraa huonelämpötiloja. Jos käytät tukilämmityksenä tulisijaa tai ilmanlämpöpumppua, säädä patterien termostaatit muutamaa astetta tavoitelämpötilaa alemmas. Kytke lämmöntalteenotto päälle, jos sellainen on ilmanvaihtojärjestelmässä. Nauti pimenevistä illoista kynttilän valossa.

Marraskuu

Tarkista vesikalusteet, kuten hanat, wc-istuin, säätöventtiilit ja putkien liitokset vuotojen varalta. Jos vaihto on ajankohtaista, valitse vettä säästävät vesikalusteet. Virtausrajoittimet, poresuuttimet ja kaksoishuuhtelu vähentävät veden kulutusta.

Sopiva huonelämpötila on noin 21 astetta. Vilukissa laittaa villasukat jalkaan!

Joulukuu

Parhaita energiansäästäjän joululahjoja ovat kestävät käyttötavarat ja sopivat palvelut. Sähkönmyyntisopimusasiakkaanamme voit hyödyntää myös etuasiakasedut, niin säästät energian lisäksi myös euroja.

Paista joulukinkku yöllä, niin kuormitat sähköverkkoa vähemmän.