Kaukolämpöjohtajalla on asiaa: osallistut lämmöllä ilmastotalkoisiin

Oletko kaukolämpöasiakkaamme? Meillä on hyviä uutisia – hiilijalanjälkesi on pienentynyt tänä syksynä merkittävästi, kun uusi biovoimalaitoksemme on aloittanut toimintansa Laanilassa ja uusi lajittelulaitoksemme Ruskossa. Kaukolämpöjohtajan mieltä lämmittää tieto siitä, että oululaisten pirtit lämpenevät yhä enemmän kiertotalous- ja bioenergian voimin.

Uusi biovoimalaitoksemme on päässyt tänä syksynä viimein tositoimiin: lämmittämään oululaisten koteja. Pakkaset eivät paljoa mieltä paina, kun kodit lämpenevät entistäkin suuremmalta osin uusiutuvilla energialähteillä, ympäristöystävällisesti ja energiatehokkaasti.

Kuvassa Oulun kaupungintalo.
Kuva: Sanna Krook / Oulun kaupunki

Bio- ja kiertotalousenergiaa Oulussa

Ympäristöä ajatellen ei ole yhden tekevää, mikä lämmönlähteenä toimii. Oululaisten kodit ovat saaneet energiaa kiertotaloudesta jo pitkään – Laanilan ekovoimalaitoksessamme on tuotettu uusiokäyttöön kelpaamattomasta kotitalousjätteestä energiaa jo vuodesta 2012.

Uusi biovoimalaitoksemme vie meidät ja asiakkaamme kuitenkin kiertotalouden seuraavalle tasolle, kun jatkossa esimerkiksi metsäteollisuuden sivutuotteet, kuten puun kuoret ja puru, pitävät oululaiset lämpimänä. Bioenergian lisäksi myös kierrätyspolttoaineen osuus energianlähteenä kasvaa uuden jätteiden lajittelulaitoksemme myötä.

Investointimme mahdollistavat hiilineutraalin energiantuotannon tavoitteemme mukaisesti 2030-luvun kuluessa. Biovoimalaitoksen ansiosta lämpöä syntyy aiempaa energiatehokkaammin ja pienemmin päästöin. Samalla laitos avaa myös uusia mahdollisuuksia biotaloudelle.

Tiedätkö, miten osallistut ilmastotalkoisiin kaukolämmön käyttäjänä?

Kaukolämmitetyt kodit ja yritykset ovat Oulussa osa ekosysteemiä, jossa bio- ja kiertotalousenergian osuus on suuri. Kun kotisi lämpenee kaukolämmöllä ja siten tuottamallamme bio- ja kiertotalousenergialla, osallistut ilmastotalkoisiin automaattisesti. Melko yksinkertainen tapa vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen siis.

Kaukolämpö on siitä hauska kaveri, että se mukautuu moneen. Se on nimittäin ennen kaikkea energianjakomuoto – kaukolämpö pystyy hyödyntämään eri energiantuotantomuotoja ja siten uudistumaan aina ajan vaatimalla tavalla. 2020-luvulla kaukolämpö taipuu kiertotalouteen, jota tarvitsemme hiilineutraalisuutta tavoitellessamme.

Kuva Oulun kaupungista.
Kuva: Sanna Krook / Oulun kaupunki

Seuraavat askelmerkit kohti hiilineutraalisuutta

Ponnistelumme kestävän tulevaisuuden eteen eivät suinkaan jää tähän, vaikka uusien laitosten käyttöönotto tuuletusten arvoinen askel onkin. Kaukolämmön käyttäjät voivat luottaa siihen, että teemme kaikkemme minimoidaksemme sekä meidän että asiakkaidemme hiilijalanjäljen – tälläkin hetkellä meneillään on monia hankkeita, joilla pienennämme meidän ja asiakkaidemme ympäristöpäästöjä samalla, kun kehitämme kaukolämmön käyttökokemusta.

Hukkalämpöjen hyötykäyttö kaukolämmössä on nyt kuuminta huutoa, ja Arinan kanssa pilotoimmekin ruokakauppojen hukkalämpöjen hyödyntämistä lämmityksessä. Hartelan kanssa taas rakentuu Karjasillan Kulma, joka tarjoaa uudenlaista asumista Oulussa. Kaukolämmössä tullaan myös tulevaisuudessa hyödyntämään paljon hybridilämmitystä, jossa erilaiset energiantuotantomuodot ja kaukolämpöverkosto toimivat käsi kädessä.

Käärin siis hihat ja palaan näppäimistön ääreltä takaisin töiden pariin. Työnsarkaa riittää!

Pyydä tarjous lämpöpalveluista