Lumossa mukana – Hupisaarten rantareitin valaistus


Tämän vuoden Lumo-festivaalin valaistuskohteemme on yhteistyössä Oulun yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen (YYP:n) kanssa suunniteltu ja toteutettu Hupisaarten rantareitin valaistus.

Marraskuisena viikonloppuna 22.–24.11.  järjestettävä Lumo-valofestivaali valaisee tänä vuonna Oulun ydinkeskustan ja Hupisaarten puiston. Festivaalin ohjelmisto koostuu erilaisista teoksista, jotka ovat taiteilijoiden, yritysten ja yhteisöjen käsialaa.

Ideamme Hupisaarten rantareitin valaistukselle nousi esiin jo monta vuotta sitten, kun kaupunkilaiset antoivat palautetta huonosti valaistusta ja jopa pelottavaksi koetusta rantareitistä. Syy silloiseen tilanteeseen olivat ilkivallan takia pimentyneet valaisimet.

Valaistussuunnittelun takana moniammatillinen yhteistyö

Itse suunnittelutyötä on tehty pitkäjänteisesti lähes kahden viime vuoden aikana moniammatillisena yhteistyönä. Prosessissa on ollut mukana maisema-arkkitehti, kaupunginpuutarhuri, rakennuttajainsinööri ja minä valaistussuunnittelijana. Alkuperäinen valaistus käytiin kuvaamassa dronella, joten voisipa jopa ehkä väittää, että meillä oli työryhmässä mukana myös helikopterilentäjä…

Suunnittelun lähtökohdaksi otettiin turvallisen reittivalaistuksen lisäksi metsäisen puistoalueen tunnelman säilyttäminen mahdollisimman luonnollisena. Alueella on lukuisia hyvin voimakaspiirteisiä valaistuskohteita, kuten Lamellipato ja Ainolanpuiston leikkipaikka, eikä näiden kanssa ollut tarkoitus lähteä kilpailemaan värien loistolla. Sen sijaan päätettiin etsiä reitin varrelta muutamia korostettavia kohteita, joiden ansiosta reitti olisi kiinnostava ja houkutteleva myös pimeään aikaan.

hupisaarten_rantareitin_valaistus_ja_pusupenkki.jpgPusupenkki kutsuu luokseen Hupisaarten rantareitillä

Koevalaistus tärkeä osa projektia

Suunnittelun tekninen kokonaisuus piti sisällään perinteisen valaistuslaskennan sekä suunnitelma-aineistojen laatimisen rantareitin osalta. Maisemavalaistukselle tehtiin myös koevalaistus viime syksynä. Koevalaistuksen tarkoituksena on testata, miltä toimistossa hyvältä tuntuneet ideat näyttävät todellisuudessa.

Koevalaistusyönä minulle ja maisema-arkkitehti Veera Sanaksenaholle kävi ilmi, että monet alkuperäiset maisemavalaistusideamme sai paiskoa roskiin. Sen sijaan keksittiin muutamia erityisen ihania ideoita, jotka ovat juuri tähän paikkaan sopivia. Historian havinaa tuotiin esiin valaisemalla vetomöljä: vetomöljää pitkin vedettiin aikanaan tervaveneitä. Lämmintä tunnelmaa ja tunteita herättää rantareitin Patosillan puoleisessa päässä olevat pusuttelupenkit, joita valaisee herkkä kohdevalo.

Lopputuloksena on meidän osaltamme tämän syksyn kaunein valaistuskohde. Tervetuloa tutustumaan ja tunnelmoimaan!
 

Lämmöllä, Kaisa ♥
 

Tutustu valaistuksen palveluihimme

Jätä yhteydenottopyyntö