Jäte

Laanilan ekovoimalaitos käyttää polttoaineenaan noin 150 000 tonnia syntypaikkalajiteltua yhdyskunta- ja teollisuusjätettä vuodessa. Laitos jalostaa energiaksi lähes koko Pohjois-Suomen kierrätykseen kelpaamattoman jätteen.

Lajittelemalla ja kierrättämällä jätteesi huolellisesti tehostat jätteiden hyötykäyttöä, sillä jäte on edelleen käyttökelpoista materiaalia eri tarkoituksiin. Esimerkiksi sähkölaitteet viedään sähkölaitekeräykseen ja isot, metallia sisältävät esineet kuten joustinpatjat viedään maksullisena lajittelemattomana sekajätteenä jätekeskukseen. Kaupan muovipussi on hyvä mittaväline: jos polttokelpoinen jäte mahtuu pussiin, sen voi laittaa polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Voimalaitokseen ei saisi mennä palamatonta jätettä, kuten lasia, eristevillaa, betonia ja metallia, eikä se saa käsitellä vaarallisia jätteitä. Myös pitkät kappaleet aiheuttavat ongelmia voimalaitoksella, joten katko esimerkiksi rikkinäinen puutarhaletku noin 25 senttimetrin mittaisiin palasiin.

Jos jätteesi ei selkeästi kuulu minkään hyötyjätteen tai vaarallisen jätteen joukkoon, se todennäköisesti on polttokelpoista jätettä, josta tuotetaan sähköä ja lämpöä Laanilan ekovoimalaitoksella.

Polttoprosessissa kattilaan jäänyt palamaton aines eli kuona toimitetaan Ruskon jätekeskukseen ja seulotaan. Seulonnassa kuonasta erotellaan rauta, alumiini, kupari ja ruostumaton teräs, ja ne toimitetaan teollisuudelle uudelleen hyödynnettäväksi. Jäljelle jäänyt tavanomaiseksi jätteeksi luokiteltava seulottu kuona hyödynnetään maarakennuksessa. Kustannustehokkainta on kuitenkin lajitella jätteet huolellisesti jo syntypaikalla.

Polttokelpoinen jäte

Polttokelpoinen jäte tarkoittaa normaalia kotitalousjätettä eli entiseltä nimeltään sekajätettä. Polttokelpoinen jäte laitetaan kiinteistöjen tavalliseen jäteastiaan ja kuljetetaan polttoaineeksi ekovoimalaitokselle. Polttokelpoinen jäte ei tarkoita samaa kuin energiajäte. Energiajätteen tulevaisuudesta voit kysyä lisätietoja omalta jätteenkuljetusyritykseltäsi.

Polttokelpoiseen jätteeseen laitetaan kierrätykseen kelpaamaton jäte, esimerkiksi:

 • hehkulamput, sulakkeet, rikkoutuneet lasi- ja posliiniastiat
 • värikasetit ja mustepatruunat (joskus uudelleentäyttö mahdollista)
 • kaikki muovit
 • vahakankaat, tablettien läpipainopakkaukset, hammasharjat, kertakäyttöiset partahöylät
 • nahka ja kumi, esim. polkupyörän renkaat, kumihanskat, lumput, rikkinäiset kengät ja vaatteet, matot, kodintekstiilit 
 • isot luut (lihoista puhdistettuina), muoviset makkarankuoret, kahvipaketit (vakuumi), sipsipussit (alumiinipinnoitettu muovi)
 • likainen paperi ja pahvi, alumiinipinnoitetut paperit, esim. jäätelötuutin paperi
 • hammastahna- ja elintarviketuubit 
 • patjat ja tyynyt 
 • vaahtomuovit (esim. pesusienet, patjat), vaipat, terveyssiteet, tamponit, kondomit, vanupuikot, pölypussit
 • purukumit, tupakan tumpit, valokuvat ja negatiivit
 • kosmetiikka
 • kylmä tuhka pakattuna, luonnonkorkki ja keinokorkit


Polttokelpoiseen jätteeseen ei saa laittaa: vaarallista jätettä, biojätettä, paperia, kartonkia, pahvia, metallia, lasia tai muuta hyödynnettäväksi kelpaavaa jätettä, isoja jätteitä kuten huonekaluja, lavuaareja tai rakennusjätteitä kuten eristevillaa, betoania ja puutavaraa.