Toppilan voimalaitoksen maalaukset

Toppilan voimalaitoksen oppilastyönä toteutetuilla seinämaalauksilla on pitkät perinteet. Yhteistyö aloitettiin Toppilan lukion kanssa lukuvuonna 1996-1997. Lukion siirryttyä Kuusiluotoon yhteistyötä on jatkettu Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion kanssa. Taideteokset toteutetaan osana koulun opetusohjelmassa olevaa julkisen taiteen kurssia.

Perinteisesti voimalaitoksen seinämaalaus on ollut paikallaan vuoden kerrallaan, kunnes uusi työ on maalattu vanhan päälle. Kesällä 2012 kahdelle seinälle toteutettu Taito on kuitenkin saanut jäädä paikalleen pidemmäksi aikaa. Voimalaitoksen henkilökunta ihastui teokseen niin suuresti, että seuraavan vuoden taideprojektille osoitettiin paikka ensimmäistä kertaa voimalaitoksen sisältä.

Taito (2012)

Teoksen on suunnitellut opiskelija Mattias Nyman. Taito on maalattu kahdelle seinälle, mikä mahdollisti kulman hyödyntämisen perspektiivissä. Teos houkuttelee kävelemään ohi uudestaan ja uudestaan ja tutustumaan perspektiivin muuttumiseen.

Taito

Feenikslintu (2013)

Maalauksen on suunnitellut opiskelija Pinja Juntunen. "Idea Feenikslinnun maalaamiseen syntyi tutustumiskäynnillä voimalaitoksella. Ryhmällemme esiteltiin, kuinka suuressa ”pätsissä” poltetaan turvetta. Tulesta ja tuhkasta syntyy uutta, mikä toi mieleeni klassisen tarinan feenikslinnusta", Pinja muistelee.

Feenikslintu

Tulikärpäset (2014)

Maalauksen on suunnitellut opiskelija Viivi Välimäki. Kuvassa myös Tiina Paakkari (oik.). Tulikärpäsaiheinen työ on neljä kerrosta korkea ja alkaa voimalaitoksen 5. kerroksesta. Työn ensimmäisen kerroksenmaalauksessa on avonainen lasipurkki, josta lentää ulos tulikärpäsiä. Ne kiertelevät ja kaartelevat kaksi kerrosta ylöspäin aina 8. kerrokseen, jossa on avonainen ovi, mistä tulikärpäset lentävät ikään kuin ulos.

Tulikärpäset

Kaverukset kuun valossa (2015)

Sinisävyisen teoksen on suunnitellut opiskelija Isabella Martikainen. "Lähtökohtana maalauksessani on pohjoisen elementit, Oulun Energian toiminta ja tämä paikka", Isabella kertoo.

Kaverukset kuun valossa