Huippu- ja varateho

Varmistamme omaa energiantuotantoamme hankkimalla kaukolämmön huippu- ja varatehoa paikalliselta teollisuudelta ja tuottamalla sitä itse omissa lämpökeskuksissa. Huippu- ja varatehon osuus lämmönhankinnastamme vuositasolla on noin 10 prosenttia.

Paikallinen teollisuus tuottaa kaukolämpöä yhteistuotannossa puulla ja turpeella. Tarvittaessa tuotamme huippu- ja varatehoa myös omissa öljykäyttöisissä lämpökeskuksissa, joiden yhteisteho on noin 210 megawattia. Lämpökeskuksia on eri puolilla Oulua – Limingantullissa, Vasaraperällä, Pateniemessä, Oulunsuussa ja Laanilassa. Lisäksi Toppilan voimalaitoksilla on kaksi öljykäyttöistä yhteisteholtaan 90 megawatin huippu- ja varatehokattilaa.

Käytössämme on myös kalliolämpövarasto, jota käytetään energianhankinnan optimoinnin lisäksi varalämmönlähteenä. Muutimme vuonna 1996 Kemiran teollisuusalueella olevan, käytöstä poistetun noin 190 000 m³:n teollisuusbensiinin kalliovaraston lämpöakuksi. Akun kapasiteetti on 10 gigawattituntia, ja sitä voidaan ladata tai purkaa 80 megawatin teholla.

Lue lisää historiastamme