Kaukolämmön mittaus ja käyttö

Osana lämmöntoimitusta vastaamme lämpöenergian mittauksesta. Kaikki Oulun 10 000 kaukolämmön käyttöpaikkaa on varustettu etäluettavilla mittareilla, jotka mittaavat lämmönkulutusta automaattisesti. Lämpölaskusi perustuvat siten aina toteutuneeseen kulutukseen. 

Omaa kulutustasi voit seurata Energiatilin raportointipalvelussa. Etäluenta mahdollistaa myös kokonaan uusien palvelujen, kuten Lämpöturvan, tarjoamisen.

Etäluennasta on hyötyä myös laitevikojen löytymisessä ja laitteistoja uusittaessa. Laiteviat on mahdollista havaita huomattavasti nopeammin etäluennan ja ajantasaisen kulutustiedon ansiosta. Yllättävä kulutuspiikki voi olla merkki rikkoutuneesta laitteesta. Myös lämmönjakokeskuksiin uusittavat laitteet on helpompi mitoittaa oikein, kun tarkka tieto eri vuoden- ja vuorokaudenaikojen kulutuksista on tiedossa.

Käyttö ja kunnossapito

Kaukolämmön toimintaperiaate

Lämmön siirtämisestä kaukolämpöverkosta kiinteistöön huolehtii lämmönjakokeskuksessa oleva lämmönsiirrin. Sen tehtävänä on erottaa kaukolämpöverkon vesi talon lämmitys- ja käyttövesijärjestelmästä niin, etteivät ne sekoitu. Lämmönsiirtimen käyttöikä on pitkä, yleensä noin 20 - 25 vuotta, ja huollon ja kunnossapidon tarve on vähäinen.

Jäähdytys kertoo laitteiden toiminnasta

Kiinteistössä kaukolämmön sydän on lämmönjakokeskus, jossa on hyvä käydä noin kerran kuukaudessa silmämääräisesti tarkastamassa, että kaikki on kunnossa ja missään ei näy vuotoja.

Kaukolämmössä avainsana on kauko­lämpöveden jäähdytys. Se tarkoittaa kiinteistöön tulevan ja sieltä palaavan kaukolämpöveden lämpötilojen eroa. Mitä suurempi kaukolämpöveden jääh­dytys on, sitä paremmin kaukolämpölaitteet toimivat. Jos jäähdytys on lämmityskaudella alle 25˚C tai se poikkeaa huomattavasti aikaisemmista arvoista, on syyt selvi­tettävä. Toteutuneen kaukolämpöve­den jäähdytyksen saat selville lämpölaskultasi tai Energiatililtä.

Helposti apua ongelmatilanteisiin

Jos epäilet laitevikaa, haluat opastusta kaukolämpölaitteistojen käyttöön tai haluat kuntokatselmuksen, niin ota yhteyttä tekniseen neuvontaamme. Äkillisissä laite- tai lämmönjakeluvioissa voit soittaa mihin vuorkauden aikaan tahansa kaukolämmön vikapäivystykseen. Voit myös tilata maksuttoman häiriöviestipalvelun Energiatilillä ja saat tiedon alueesi kaukolämpökatkoista ja arvion korjausajasta tekstiviestillä tai sähköpostitse.

Tutustu Energiatiliin!