2000-luku

Kalaisinta: Merikosken kalatie

Merikosken kalatie tekee kauniista Hupisaarten alueesta entistä viihtyisämmän. Oulun Energia rakennutti Suomen pisimmän ja Oulujoen ensimmäisen ja ainoan kalatien kesällä 2003. Kalatie on paitsi mukava katsoa myös hyödyllinen. Se mahdollistaa kalojen nousun merestä Merikosken voimalaitoksen ohi Oulujoen yläjuoksulle.

Lohet ja muut vaelluskalat pääsevät nyt etenemään jokisuulta neljänkymmenen kilometrin matkan aina Montan voimalaitokselle saakka sekä Oulujoen sivuhaaroihin Muhos- ja Sanginjokeen.


Vuosi 2001

 • Toppilan voimalaitoksella tuotetun kaukolämmön toimitus alkoi Kempeleen kaukolämpöverkkoon ja Oulunsalon kuntaan. Toppilan voimalaitoksella otettiin käyttöön myös pesuhalli, jossa pestään voimalaitokselta lähtevät tyhjät rekat. Pesu vähentää turvepölystä aiheutuvia ympäristöhaittoja Toppilan kaupunginosassa. Rekkojen sivut ja alusta pestään painepesulla, yhden rekan pesuun vettä kuluu noin 1–1,5 m³. Talviaikaan rekkoja pestään vuorokaudessa noin 140 ja koko vuoden aikana pesukertoja kertyy 35 000.
   
 • Oulun Sähkönmyynti Oy aloitti toimintansa 1.6.2001. Kemin Energia Oy, Keminmaan Energia Oy, Oulun Energia, Tornion kaupungin sähkölaitos ja Tervolan kunnan sähkölaitos siirtävät sähkönmyyntitoimintonsa Oulun Sähkönmyynti Oy:lle. Yhteisyrityksen perustamisella osakkaat tavoittelevat volyymietua sekä myynti- ja markkinointivoimaa pystyäkseen alan kiristyvässä kilpailussa entistäkin paremmin palvelemaan asiakkaitaan ja varmistamaan heille edulliset sähkön hinnat.
   
 • Oulun Energia aloitti tuulivoimatuotannon Suomen ensimmäisellä kotimaisvalmisteisella tuulivoimalla 8.10.

Vuosi 2002

 • Toppila 2 -voimalaitoksessa omistus- ja yhteistyökumppanina ollut Fortum myi hallitsemansa 35 megawatin osuuden Oulun Energialle.

Vuosi 2003

 • Oulun Energia aloitti jätteenpolttolaitoksen rakentamiseen liittyvät selvitykset. Laitoksessa on tarkoitus polttaa syntypaikkalajittelussa materiaalihyötykäytön ulkopuolelle jäävää yhdyskuntien ja teollisuuden sekajätettä.
   
 • Merikosken kalatie rakennettiin.

Vuosi 2004

 • Kiinteistöjä kaukolämmössä oli 5 441. Sähkönkuluttajien määrä oli 133 650 ja sähköä myytiin 2 200 GWh.
   
 • Oulun Energia myi omistamansa Vihreäsaaren tuulivoimayksikön PVO-Innopower Oy:lle ja sai yhtiön tuulivoimalaitoksista vastaavan tuotanto-osuuden. Oulun Energia osallistuu PVO-Innopowerin hankkeeseen rakentaa kolmen megawatin tuulivoimalaitos Oulun Vihreäsaareen.

Vuosi 2007

 • Sähköverkkoyhtiö Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy aloitti toimintansa 1.1.2007.

Vuosi 2008

 • Merikosken voimalaitoksen käyttöönotosta tuli kuluneeksi 60 vuotta. Osoittaakseen tunnustusta ja arvonantoa Merikosken voimalaitoksen rakentamiseen keskeisesti vaikuttaneiden henkilöiden työlle ja itse rakennustyöhön osallistuneille Oulun energialautakunta tilasi Virran voima -muistomerkin iiläiseltä kuvanveistäjä Sanna Koivistolta. Muistomerkki sijoitettiin Merikosken voimalaitoksen läheisyydessä olevaan Tervaporvarin puistoon.
   
 • Oulun Energia osti Haukiputaan Energia Oy:n.

Vuosi 2009

 • Haukipudas liitettiin Oulun Energian kaukolämpöverkkoon.
   
 • Turveruukki Oy:stä tuli osa Oulun Energia -konsernia. Yhtiö perustettiin 16.5.1975 niin kutsutun ensimmäisen energiakriisin jälkeen tuottamaan kotimaista energiaraaka-ainetta. Sen ensimmäinen kotipaikka oli silloinen Ruukin kunta.

2010-luku