Merikosken kalatie

 

Tunnetuksi ja suosituksi maamerkiksi muodostunut Merikosken kalatie mahdollistaa kalojen nousun merestä voimalaitoksen ohi Oulujoen yläjuoksulle. Lohi ja muut vaelluskalat pääsevät etenemään jokisuulta 40 kilometrin matkan Montan voimalaitokselle saakka sekä Oulujoen sivuhaaroihin, Muhos- ja Sanginjokeen.

Päästäkseen Merikosken voimalaitoksen yläaltaaseen ja edelleen kohti latvavesiä kalan on selvitettävä monta mutkaa ja kynnystä. Sen on löydettävä kalatien portti ja noustava 750 metrin taival, joka on porrastettu 64 portaalla 11 metrin korkeuteen merenpinnasta. Kalatien suunnittelun ja toteutuksen haaste on ollut tämän monivaiheisen reitin viitoittaminen. Joesta takaisin merelle kalat pääsevät voimalaitoksen läpi veden mukana. Telemetriatutkimuksen ja muiden havaintojen mukaan kalat selviävät tästä hyvin. 

Kalatiessä on kolme osaa. Suuaukko avautuu voimalaitoksen vieressä olevaan vanhaan nippu-uittokanavaan. Keskimmäinen osa on entiseen koskiuomaan ruopattu nousu-ura, ja loppunousun muodostaa Hupisaarten puiston osin puromaiseksi maisemoitu osuus. Hupisaarten puolella kulkeva kalatien betoniseinämä on saanut uuden ilmeen toukokuussa 2015, kun Myllytullin koulun 8. luokan oppilaat toteuttivat lohen nousua ja elämää Oulujoessa eri vuodenaikoina esittävän seinämaalauksen. 30 metriä pitkä teos on tiettävästi pisin Oulussa tehty julkinen ja pysyvä seinämaalaus.

The Merikoski fishway, a well-known and popular landmark, provides a path for fish to swim upriver from the sea past the Merikoski hydro power plant. Thanks to the fishway, salmon and other migratory fish can reach a 40-kilometre stretch of the river above the Merikoski power plant up to the next power plant in Montta, and swim to the Muhosjoki and Sanginjoki rivers, tributaries of the Oulujoki river. Read more in English.

Tutustu Merikosken voimalaitokseen

Vastavirtaan nousee lohen suku

Lue sähköisestä esitteestä Oulujoen ”punaisen kullan” historiasta, kalatien rakentamisesta ja toiminnasta sekä siitä, miten seuraamme jatkuvasti kalatien läpikulkuliikennettä.

Lataa sähköinen esite!

Elämyksiä kalojen ystäville

Merikosken kalatie on avoinna toukokuun alusta lokakuun loppupuolelle. Rannalla lohia ei kannata päivystää, vaan vedenalaista liikennettä voi seurata tuona aikana suureen suosioon nousseen nettikameran välityksellä ja se on nähtävillä myös Pohjoista voimaa -mobiilisovelluksessa.

Kalatien yläpäässä Lasaretinsaaressa, Patosillan eli Lassinkallionsillan kupeessa sijaitsee tarkkailuhuone, josta avautuu näkymä veden alle akvaarioikkunan kautta. Tila on vuosittain avoinna yleisölle erikseen ilmoitettavina ajankohtina, mutta valitettavasti kevään poikkeustilanteesta johtuen emme tänä kesänä turvallisuussyistä avaa tarkkailuhuonetta yleisölle. Kalojen nousua voi kuitenkin seurata turvallisesti etäyhteyksien kautta kalatien nettikamerasta.


Tarkkailuhuoneen sijainti kartalla.

Lohen vuosi -seinämaalaus

LiiteKoko
Image icon Kalatien kartta54.36 KB