Sähköauton lataus

Oulun Sähkönmyynti Oy siirtyy osaksi Oomi Oy:tä 1.4.2020 alkaen! Oomi tarjoaa sähkönmyyntiä, aurinkopaneeliratkaisuja ja erilaisia ratkaisuja sähköautojen lataamiseen. Voit tutustua Oomiin osoitteessa oomi.fi.

Oletko jo asiakas? Älä huoli, muutos ei edellytä sinulta mitään toimenpiteitä, vaan sopimuksesi jatkuu ennallaan. Samat tutut myyjät ja asiakaspalvelijat palvelevat sinua jatkossakin. 

Tutustu Oomiin

Autot viettävät pysäköitynä pitkiä aikoja, ja tulevaisuudessa yhä useampi ajoneuvo on joko ladattava hybridi tai täyssähköauto. Arviolta hybridi ja täyssähköautojen kokonaislataustarpeesta noin 80% ladataan kotioloissa, 5-10% työpaikalla ja loput julkisilla latausasemilla. Samalla sähköautoilu tukee kehitystä kohti puhtaampaa liikennettä.

Oikein mitoitetulla ja älykkäällä latauslaitteella sähköauton akku täyttyy turvallisesti ja nopeasti. Lataustavan valintaan vaikuttavat ensisijaisesti käyttäjän tarve sekä sähköjärjestelmän vapaana oleva kapasiteetti. Sähköauton kulutuksen ohjeellisena arvona voidaan pitää 0,2 kWh/km, eli 100km päivässä ajava tarvitsee lataussähköä vuorokaudessa 20 kWh, joka on euroiksi muutettuna noin 2-3 euroa. Vastaavan polttomoottoriauton energiakustannus on 6 litran keskikulutuksella ja 1,5 euron litrahinnalla 9 euroa.

Sähköauton latausaikaan vaikuttavat auton akuston kapasiteetti, auton kyvykkyys ottaa lataussähköä vastaan sekä käytettävä latauslaite. Autojen akustojen koot vaihtelevat hybridiautojen 7 kWh akusta aina täyssähköautojen jopa 100kWh akkuihin. Samoin autojen kyvykkyydet lataustehon osalta vaihtelevat tyypillisesti 3,7kW tehosta aina 150kW tehoon.

Kodin, työpaikan tai muun pysäköintialueen latauslaitteen tyypillinen tehoalue on 1,8 - 22kW. Latauslaite tulisi valita ensisijaisesti kohteen tarpeen mukaan, mutta ottaa myös huomioon mahdollisista muutoksista aiheutuvat kustannukset sähköjärjestelmässä. Latauslaitteen ja sähköjärjestelmän tarkastelussa tulee huomioida ennen kaikkea turvallisuus, käytettävyys ja skaalautuvuus. Skaalautuva latauslaitejärjestelmä on suunniteltu jatkuvaan latauskäyttöön, liitännöiltään standardien mukainen ja ennen kaikkea kyvykäs älykkääseen kuormanhallintaan. Älykäs kuormanhallinta optimoi koko latausjärjestelmän tehonkäytön määritellyllä tehoalueella, jolloin kiinteistön sähkökapasiteettia ei välttämättä ole tarpeellista kasvattaa sähköautojen latauksen vuoksi.

Valitsemalla tulevaisuuden kestäviä ratkaisuja, varmistetaan tänään tehtävien päätösten kannattavuus ja niiden hyödynnettävyys myös tulevaisuuden sähköautoille. Helposti alkuun pääsee selvittämällä latausinfran valmiudet sähköautojen lataukseen Oulun Energian latausasemakartoituksella. Palvelu on tarkoitettu ensisijaisesti taloyhtiöille, yrityksille, kunnille ja muille julkisille tahoille.

Vaikka hybridi –tai sähköautot eivät olisikaan vielä taloyhtiönne kuumin puheenaihe, latausjärjestelmän tarveselvitys kannattaa aloittaa jo nyt. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus myöntää taloyhtiöille latausjärjestelmien tarvekartoitus, suunnittelu, muutos- ja toteutuskustannuksiin 35% avustuksen. Lisätietoa avustuksesta Aran sivuilta.

Tilaa sähköautojen latausasemakartoitus