Näin varaudut pitkiin häiriöihin

Vaikka sähkön ja lämmön jakeluvarmuutemme onkin hyvin korkealla tasolla, pitkiä katkoksia saattaa silti joskus tulla. Siksi omatoiminen varautuminen pitkiin katkoksiin on tärkeää.

Kun sähköt on poikki

 • Varaa ainakin yksi paristoilla toimiva taskulamppu ja radio, varaparistoja, kynttilöitä ja tulitikkuja. Älä jätä kynttilöitä palamaan yksin.
 • Viranomaisviesinnän seuraamiseksi paristokäyttöinen radio on tärkeä. Jos internetyhteydet toimivat, voit seurata häiriötiedotusta myös verkkosivustoltamme.
 • Hanki tietokoneelle ja muille tärkeille sähkölaitteille UPS-laite, kun haluat varmistaa, että sähkökatkos ei sammuta laitetta lyhyiden, muutamien minuuttien katkoksien aikana.
 • Kylmälaitteiden alla on hyvä olla veden keräämiseksi kaukalot ja pitkässä sähkökatkossa sulamisvesien poistaminen estää vesivahingot.
 • Kun sähköhella ei toimi, retkikeitin on hyvä varautumisväline pitkiin katkoihin. Huomioi paloturvallisuus käyttäessäsi retkikeitintä.
 • Jos talossasi on tulisija, pidä polttopuita aina saatavilla.
 • Matkapuhelinverkko kaatuu hyvin todennäköisesti tuntien kuluttua laajassa sähkökatkossa. Vältä puhelimen käyttöä, jotta verkko ei kuormitu turhaan. Pidä matkapuhelinten akut täyteen ladattuina. Hanki autolaturi, aurinkokennolaturi tai vastaava, jolla voit ladata puhelimen akun ilman sähköä.
 • Jos katkeamaton sähkönjakelu on välttämättömyys tai haluat turvata kodin lämmityksen talvella, harkitse varavoimalaitteen eli aggregaatin hankintaa.

Kun lämmöt on poikki

Kaikki lämmitystavat paitsi takka ja muut tulisijat käyttävät sähköä. Pientaloissa esimerkiksi kattilat, polttimet ja maalämpöjärjestelmät sekä vesi- ja ilmakiertopumput käyvät sähköllä. Myös kaukolämpö toimii sähkön varassa. Sähköä tarvitaan voimalaitoksissa, veden pumppaamisessa kaukolämpöverkostoon ja veden kierrättämisessä talon sisäisessä lämmitysverkostossa.

Kaukolämmössä voi esiintyä ajoittain myös katkoksia ilman, että sähköt olisivat poikki. Katkot lämmönjakelussa voivat johtua voimalaitosten tuotanto-ongelmista, kaukolämpölinjan vaurioista tai esimerkiksi oman talon lämmönjakokeskuksen rikkoutumisesta. Kaukolämpö lämmittää myös käyttöveden, joten häiriön aikana lämmintä käyttövettä ei ole saatavilla.

 • Jos mahdollista, hanki kaasukäyttöinen lisälämmitin, joka mahdollistaa peruslämmön ylläpidon ainakin yhdessä huoneessa. Kaasukäyttöiset lämmittimet eivät  kuormita sähkönjakeluverkkoa, mutta niiden käytössä on huomioitava paloturvallisuus ja riittävä lisäilmansaanti.
 • Vältä sähkökäyttöisten lisälämmittimien käyttöä. Vaikka omat sulakkeet kestäisivätkin lisäkuormituksen, sähkön jakeluverkko ei kestä koko asuinalueen lisälämmittimiä.

Vedenjakelu

Laajat sähkökatkot aiheuttavat ongelmia myös vesi- ja viemäriverkostoon, kun pumput eivät toimi. Seuraa viranomaisviestinnän ja vesilaitoksen viestinnän kautta, miten vedenjakelu hoidetaan laajojen häiriöiden aikana.

 • Jos vedenjakelu keskeytyy, WC toimii vain kerran ja huuhtelu täytyy hoitaa sen jälkeen kannettavalla vedellä. Viemäriverkon toimivuudessa voi kuitenkin olla häiriöitä, kun pumput eivät toimi.