Sähköistyksen vaiheet

Rakennuksen sähköistäminen alkaa sähkösuunnittelusta. Suunnittelu kannattaa aloittaa heti, kun talon suunnittelu on pääpiirteissään valmis. On myös hyvä muistaa, että sähköä tarvitaan usein jo rakentamisen ensimmäisissä vaiheissa. Rakennusajaksi voit vuokrata tilapäisen työmaakeskuksen tai hankkia suoraan pysyvän tonttikeskuksen.

Tutustu ensimmäisenä Rakentajan oppaaseemme: PDF iconPientalorakentajan sähköistyksen vaiheet

 1. Aloita sähkösuunnitelman teettäminen heti, kun sinulla on rakentamisen vaatimat rakennuslupa-asiakirjat.
   
 2. Valitse sähkösuunnittelija, lämmitysjärjestelmä ja sähkönkäyttötapa. Sähkösuunnittelijasi määrittelee tehon tarpeen eli liittymän koon. Tutustu siirtotuotteisiimme.
   
 3. Tarvitset asemapiirroksen sähköistyksestä. Samalla kannattaa huomioida myös muut tontille tulevat järjestelmät, kuten tietoliikenne-, vesi- ja viemäriverkot.
   
 4. Valitse Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (TUKES) hyväksymä sähköurakoitsija, joka vastaa tontin sähkötöistä ja sähköasennuksista. Sähköurakoitsijoita voit hakea Tukesin toiminnanharjoittajarekisteristä.
   
 5. Tilaa sähköliittymä Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy:ltä. Kun pääsulakekoko on määritelty, pyydä tarjous ja tilaa sähköliittymä täyttämällä liittymissopimus hyvissä ajoin ennen sähkön tarvetta. Liitä sopimuksen liitteeksi kiinteistön sähköpääkeskuskaavio ja sähköasemapiirros (1:200 tai 1:500).
   
 6. Palauta sopimus allekirjoitettuna. Jos huomaat korjaustarpeita sopimuksessa, ota yhteyttä tekniseen neuvontaamme.
   
 7. Tee sähkönmyyntisopimus valitsemasi sähkönmyyjän kanssa. Sähköjen kytkentä edellyttää liittymissopimuksen lisäksi sekä sähkönsiirto- että sähkönmyyntisopimusta. Tee sähkönmyyntisopimus vapaasti valitsemasi sähkönmyyjän kanssa kaksi viikkoa ennen sähköjen kytkentää. Sähkönmyyjäsi ilmoittaa sopimuksesta verkkoyhtiöille. Samalla syntyy myös tarvittava sähkönsiirtosopimus Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy:n kanssa.
   
 8. Sähköurakoitsijasi asentaa liittymiskaapelin kaapeliojaan liittämiskohdasta eteenpäin ja mittauskeskuksen.
   
 9. Sähköurakoitsijasi huolehtii perusmaadoituksesta, ylijännitesuojauksesta ja tekee käyttöönottotarkastuksen ennen kytkentää.
   
 10. Sähköurakoitsijasi tekee kytkentätilauksen Oulun Energia Siirto ja Jakelulle ja kytkemme liittymän sähköverkkoon, kun kaikki kytkentään liittyvät asiat ja sopimukset ovat kunnossa. Saat meiltä tiedon kytkentäajankohdasta.
   
 11. Tutustu etäluettavan sähköenergiamittarisi käyttöohjeeseen. Voit seurata sähkönkulutustasi Energiatililtä, kun mittarisi on saatu järjestelmään.
   
 12. Vastaamme sähköntoimituksen laadusta ja mittauksesta koko asiakkuutesi ajan.