Sähkön mittaus ja siirtotuotteet

Osana sähkön siirtoa vastaamme sähkönkulutuksesi mittauksesta ja mittaustiedon välittämisestä valitsemallesi sähkönmyyjälle. Jakelualueemme yli 100 000 sähkönkäyttöpaikkaa on varustettu etäluettavilla sähköenergiamittareilla, jotka mittaavat sähkönkulutusta tunneittain. Sähkölaskusi perustuvat siten aina toteutuneeseen kulutukseen.

Mittaamme sähkönkulutustasi joko yksi- tai kaksiaikaisesti etäluettavalla sähköenergiamittarilla. Isommilla sähkönkäyttäjillä, kuten suurilla yrityksillä, energian lisäksi mitataan tehoa. Mittaustavan ja siirtotuotteen valinta perustuu käyttöpaikan energiantarpeeseen ja käyttöaikaan, joihin esimerkiksi kiinteistön lämmitysmuodolla on suuri vaikutus.

Sähkön siirtohinta muodostuu kulutukseen perustuvasta siirtomaksusta (snt/kWh) ja kiinteästä perusmaksusta (€/vuosi), joka laskutetaan kuukausierissä. Tehosähkössä veloitetaan lisäksi pätö- ja loistehomaksu. Sähkön siirron lisäksi maksat kuluttamastasi sähköenergiasta sähkönmyyjällesi.

Siirtotuotteet

Yleisin yksiaikamittaukseen perustuva sähkön siirtotuote on yleissähkö, joka sopii niin omakoti-, kerros- ja rivitaloihin kuin vapaa-ajanasuntoihin, joissa ei ole sähkölämmitystä ja kulutus on alle 10 000 kilowattituntia vuodessa. Sähkön siirron perusmaksu on porrastettu sulakekoon mukaan ja siirrolla on vain yksi hinta.

Aikasähkö sopii sähkölämmitteisiin omakoti- ja rivitaloihin, joissa sähköä käytetään eniten yöllä, esimerkiksi lämminvesivaraajan lämmittämiseen, ja kulutus on yli 10 000 kilowattituntia vuodessa. Sähkön mittaus perustuu päivä/yö -aikajakoon. Perusmaksu on porrastettu sulakekoon mukaan ja siirrolla on kaksi hintaa: päiväsähkö klo 7-22 ja edullisempi yösähkö klo 22-7.

Kausisähkö sopii parhaiten asiakkaille, joiden sähkönkäyttö painottuu kesäaikaan ja kulutus on yli 10 000 kilowattituntia vuodessa. Tyypillisimpiä kausisähkön käyttäjiä ovat palvelualan yritykset sekä maatilat, joissa on esimerkiksi koneelliset viljankuivauslaitteet. Kausisähkön mittaus perustuu talviarkipäivä/muu aika -aikajakoon. Perusmaksu on porrastettu sulakekoon mukaan ja siirrolla on kaksi hintaa: talviarkipäivä 1.11.-31.3. klo 7-22 arkipäivisin mukaan luettuna lauantait ja aattopäivät sekä edullisempi muu aika 1.11.-31.3. klo 22-7 ja ajalla 1.4.-31.10. koko ajan.

Tehosähkö on tarkoitettu asiakkaille, joilla käyttöpaikan sulakekoko on on yli 63 A. Perusmaksu on kiinteä ja sulakekoosta riippumaton. Tehonkäyttö mitataan tunnin keskitehona ja laskutetaan erillisellä tehomaksulla kahden suurimman tuntitehon keskiarvoa käyttäen. Tehosähkössä on kaksi hintaa: talviarkipäivä ja muu aika, kuten kausisähkössä. Siirtomaksuun vaikuttavat asiakkaalle toimitetun sähköenergian määrä ja tehontarve sekä jännitetaso, jolla asiakas on liittynyt verkkoon.