Jouluhauki on juhlapöydän näyttävä herkku

18.12.2019 - 13:09

 

Teksti Marko Sirviö | Kuva Sami Uusikylä

Suomalaisen joulunvieton tunnettu perinne on jouluhauen lahjoittaminen presidentille. Korppoolaisten kalastajien tuomasta kalasta valmistuu tasavallan tunnetuin jouluhauki, jota on takavuosina ollut presidentinlinnassa valmistamassa myös nykyään Hätälän tuotekehittäjänä työskentelevä keittiömestari Jarmo Ojala.

Jouluhauki valmistuu hauduttamalla tai uunissa

”Perinteinen tapa valmistaa jouluhauki on hauduttaa se liemessä. Toinen vaihtoehto on valmistaa kala uunissa, etenkin kotikokeilla, kun vain harvasta keittiöstä löytyy hauduttamiseen riittävän pitkää kalakattilaa”, Ojala sanoo. Oulun seudulla hieman vieraampi jouluhauki tuli Ojalalle tutuksi työvuosina etelässä, jossa perinne elää etenkin rannikkoseuduilla.

”Hauki jakaa kalanystävien mielipiteitä. Urheilukalastuksessa se on monen mielestä parasta, mutta raaka-aineena hieman haastava ruotojen takia. Toki nekin ovat ruuanvalmistuksessa vain tekniikkakysymys.”

Ojala kehuu suomalaista haukea monipuoliseksi, hienoksi ruokakalaksi. Se maistuu sekä paneroituna että paistettuna ja sopii kylmäsavustukseen. Mätiä käytetään myös. Jouluiseen alkupalapöytään sopii hyvin esimerkiksi näyttävä ja maukas hauki-kylmäsavulohiterriini.

”Jouluhauen valmistuksessa on tärkeä muistaa, että vähärasvaisena kalana hauki menee helposti ylikypsäksi. Oikea kypsyysaste vaatii huolenpitoa ja on myös hienon raaka-aineen arvostamista. Lämpötila ja aika ovat keskeiset tekijät”, Ojala neuvoo.

Ruokatrendit suosivat suomalaista kalaa

Ruokatrendien kehitys ja kuluttajien muuttuvat toiveet näkyvät ja tuntuvat Ojalan ja Hätälän arjessa. Kun vastuullisuutta, puhtautta ja ekologisuutta pidetään yhä tärkeämpänä, on suomalainen kala vahvoilla – myös jouluaterialla.

”Kun sukua kokoontuu, niin vaihtoehtoja on hyvä olla tarjolla. Kinkun rinnalle tuodaan yhä useammin kalaa ja kasvisruoan suosio näkyy myös. Kylmäsavu- ja graavikala on kysyttyä, samoin maustekalat. Siika monessa muodossa ja käsityönä valmistettu suutarinlohi kuuluvat moneen joulupöytään. Unohtamatta tietenkään lipeäkalaa, jonka saatavuus ulottuu pyhäinpäivästä tammikuulle.”
 

Katso jouluhauen resepti Hätälän nettisivuilta


Kaikki uutiset