Lumen voi kokea keskellä kesääkin

16.12.2019 - 14:45

Kokemusjohtaja Noora Barria odottaa ensi kesää, koska silloin Kemin LumiLinnan vieraat pääsevät sukeltamaan talven ihmemaahan. 

Teksti Pauliina Haapakoski ja Ville Koivuniemi | Kuva Pirjo Nykänen

Kemin LumiLinna on tästä vuodesta alkaen Lapin matkailun vetovoimatekijä myös kesäsesonkina. Ympärivuotisen LumiLinnan energiaratkaisuissa on otettu huomioon niin vastuullisuus kuin tehokkuuskin.

Uusi ympärivuotinen Kemin LumiLinna palvelee asiakkaita 365 päivää vuodessa. LumiLinna-alueella on monipuolisesti palveluita majoituksesta ravintoloihin. Ympärivuotinen elämystila on ollut positiivinen kokemus erityisesti kansainvälisille vieraille.

“Pienempiä jääbaareja on ympäri maailmaa, mutta meillä elämystila on 400 neliöinen, lattia on lunta ja sisällä on yli 100 000 kiloa jäätä. Vieraat pääsevät oikeasti sukeltamaan talven ihmemaahan keskellä kesää”, Kemin LumiLinnan kokemusjohtaja Noora Barria kertoo.

Ympärivuotista lumilinnaa on suunniteltu kaupunkiin jo pitkään ja suunnitelmat toteutuivat lopulta talvella 2019.

Vetovoimatekijä kansainväliseen matkailuun

Kansainväliset turistit haluavat kokea lumen ja jään sekä jäätyneen meren. Ympärivuotisuuden markkinointi koskee koko Lappia. Kemi ja LumiLinna haluavat olla siinä mukana.

“Kotimaisille vieraille ei ehdi kesällä tulla ikävä talvea, mutta harvoin suomalaisetkaan näkevät esimerkiksi yhtä paljon jäätä kerralla kuin meillä on mahdollista nähdä”, Barria kertoo.

Kansainvälisten matkailijoiden talvisesonki alkaa tyypillisesti joulukuussa ja jatkuu huhtikuun puoliväliin. Koska LumiLinna on ollut auki talvikauden ulkopuolella vasta vähän aikaa, vielä on liian aikaista arvioida, tuleeko se olemaan ensi kesänä erityisesti ulkomaisten vai kotimaisten matkailijoiden suosiossa. Useinkaan matkailijat eivät tule pelkästään Kemiin, vaan vierailu LumiLinnassa on osa pidempää Suomen-matkaa. Lapin ruska-aika on usein paras matkailun kasvukausi.

”Kesäelämyksiä löytyy joka puolelta maailmaa, mutta syksyinen Lappi on monille eksoottinen”, Noora Barria kertoo.

Kestäviä ratkaisuja suureen energiantarpeeseen

Ympärivuotisen LumiLinnan ylläpitoon ja jäähdyttämiseen tarvitaan luonnollisesti valtavia määriä sähköä, varsinkin kesäaikaan. Jäähdytysenergia tulee pitkälti geokaivojen avulla, mutta LumiLinnan katolle on myös asennettu noin 420 Oulun Energian toimittamaa aurinkopaneelia. Suuren energiantarpeen vuoksi tehokkuutta on optimoitu esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmien ja vesihanojen suunnittelussa. Rakentaminen on tehty paikallisesti kuljetusmatkoja minimoiden.

Oulun Energian asiantuntijan Olli Tuomivaaran mukaan Kemin LumiLinna on ihanteellinen kohde aurinkosähkön tuotannolle, sillä energiantarve on suuri. Paikka sijaitsee lähellä merenrantaa, joten aurinko paistaa paneeleihin pidempään. Lisäksi LumiLinnan katto kallistaa oikeaan suuntaan, jolloin aurinkoenergian hyödyntäminen on tehokasta.

Kannattavuutta uusiutuvasta energiasta

Aurinkosähkön käyttö on yleistynyt matkailussa, mutta aurinkoenergia soveltuu erinomaisesti myös muihin kohteisiin, joiden energiantarve on suuri.

Vastuullisuus on tärkeä tekijä, mutta niin on kannattavuuskin. Aurinkosähkö tarjoaa molemmat. Tuomivaaran mukaan uusiutuvaan energiaan siirtyminen on ensisijaisesti investointi, jonka ansiosta energiantuotanto on kestävällä pohjalla niin taloudellisesta kuin ympäristön näkökulmasta. Uusiutuvan energian hyödyntäminen vähentää riippuvuutta muista energianlähteistä ja auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä.

Aurinkosähköllä on vielä pitkä matka kuljettavanaan, jotta se olisi iso tekijä sähköntuotannossa, mutta kasvu on ollut nopeaa ja kehitys positiivista. Teknologiat kehittyvät jatkuvasti, mutta energiapaletin mullistaminen ja uusiutuvaan energiaan siirtyminen on Tuomivaaran mukaan mahdollista nykyteknologioillakin. 

“Kyse on siitä, kuinka nopeasti uutta uusiutuvaan energiaan pohjautuvaa kapasiteettia saadaan lisättyä energiajärjestelmään”, Tuomivaara toteaa.

Aurinkovoimala yritykselle

Kaikki uutiset